Даме Груев бб,
1440 Неготино

Напишано од НУЦК
Категорија:

На 20.09.2022 година (вторник) од 12:00 часот во фоајето на НУ Центар за култура „Ацо Ѓорчев“ Неготино ќе се одржи Изложба на слики од Детската ликовна колонија која се организираше во Манастирот „Св.Ѓорѓи“ Неготино оваа година. Ги покануваме сите заитересирани за ликовната уметност да присуствуваат на изложбата.

 

Напишано од НУЦК
Категорија:

На 21.07.2022 година (четврток) со почеток од 13:00 часот ќе се прикажува детскиот игран филм „Вселенско момче“ Влез: 50 денари.

ВСЕЛЕНСКО МОМЧЕ (SPACE BOY)

Времетраење: 100'
Држава: Белгија  
Режија и сценарио: Оливие Перу 
Дистрибутер: Катавеј Дооел

Награди: Teen screen Winner/Best Film (Molodist 2021), Heart on Award (BIKY 2021), European Children’s film Award & Junior Jury Award (Schlingel International Film Festival, 2021), Children’s Jury Prize (Riga International Film Festival, 2021)

Кратка содржина
Џим е надарено 11-годишно момче со пасија за вселената и науката. Доселувајќи се во нов град со татко му, Џим треба да учествува на натпревар за млади научници со неговата нова соученичка Ема. И покрај нејзината неподготвеност, Џим ја убедува да го имитира проектот „Екселсиор“ на Китингер (првиот човек кој стигна до границата на вселената во 1960 година) и тајно да направи вистински воздушен балон. Овој талент го наследува од неговиот татко, Греам, астрофизичар кој треба да оди на вселенска мисија. Бидејќи мајката на Џим е почината, овој проект му е многу важен. Но, кога открива дека Греам се откажал без да му каже, неговиот свет се распаѓа. Натпреварот се претвора во опсесија и Џим сака да докаже дека нема да се откаже како неговиот татко. Џим ја турка Ема до нејзините граници и ја вовлекува во авантура која ќе ги зближи.

Премиера: 21.07.2022
Возрасна категорија: втора категорија
Дистрибутер: Катавеј
Напишано од НУЦК
Категорија:

НА 10.06.2022 година во салата на Националната установа Центар за култура „Ацо Ѓорчев“ Неготино се одржа концерт на групата - „Фолтин“.

Напишано од НУЦК
Категорија:
На 13.06.2022 година (понеделник) со почеток од 10:30 и 12:00 час. во киното на Центрот за култура „Ацо Ѓорчев“ Неготино ќе се организира проекција на филмови во рамки на проектот „Видео игротека“ во организација на Унијата на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии УМПАКИ Скопје со поддршка од Министерството за култура и Делегацијата на ЕУ. „Патешествието на принцот“ 10:30 час. „Хакер“ од 12:00 час.  Влез: Слободен!! 
 
Kраток Синопсис

- Еден стар принц се насукува на непознат брег. Така ранет и изгубен е најден од младиот Том кој го носи кај неговите родители, двајца протерани научници кои имаат свој интерес за љубопитниот новодојденец. Како што смелото момче и мудриот кралски наследник започнуваат серија брилијантни бегства, нивниот капацитет за меѓусебно почитување и разбирање почнува да ги руши границите меѓу нивните светови.

Со помош на Том, Принцот открива општество за кое не знае ништо, додека родителите на Том решаваат да го искористат за да докажат дека нивната теорија дека постојат други мајмунски општества навистина била точна

 

 
Kраток Синопсис

13-годишниот хакер Бенџамин открива дека мајка му не починала во сообраќајна несреќа како што му било кажано. Трагата посочува кон високи службеници во Данската тајна служба, па заедно со неговата нова другарка Савана тргнува  во потрага да ја дознае вистината.