Даме Груев бб,
1440 Неготино

На 16.06.2021 година се одржа традиционалниот џез фестивал "Jazz 1440" .

На 02. јуни 2021 година (среда), со почеток од 19 часот во Центарот за култура „Ацо Ѓорчев“ Концерт „Џез вечер со Клод Болинг“ во изведба на „TOOT QUARTET“ - Стојанче Косовски - труба, Емилија Кабранова - пијано, Филип Шурбевски - тапани и Зоран Павловски -  контрабас. Концертот ќе се одржи со сите протоколи за заштита од корона вирусот. Влез слободен!

Клод Болинг роден на 10 април 1930 година, е француски џез пијанист, композитор, аранжер и повремено извeдувач.
Роден е во Кан, студирал на Конзерваториумот на Ница, а потоа во Париз. Детски генијалец, на 14 години професионално свири џез пијано.
Тој има големи заслуги за  традиционалното заживување на џезот кон крајот на 1960-тите и се дружел со Оскар Петерсон.Пишува музика за 75 филмови, 44 музика за телевизиски серии,  музика за биг бенд, 11 композиции во кросовер стил за пијано, флејта, виолончело, труба, виолина, гитара, саксофон кои се микс од популарна, џез, класична музика.
Болинг е исто така познат по серија соработки на „кросовер“ со класични музичари. Неговата свита за флејта и џез пијано трио со Жан-Пјер Рампал, мешавина од барокна елеганција со модерна нишка, е топ селер долги години, а потоа и другите дела во тој стил. Бил особено популарен во Соединетите држави, на врвот на хит-парадата две години по објавувањето и на најдобрите 40 на Билборд за 530 недели, приближно десет години.
После неговата работа со Рампал, Болинг продолжи да работи со многу други музичари, од различни жанрови, меѓу кои и гитаристот Александре Лагоја, виолинистот Пинчас Зукерман, трубачот Морис Андре и виолончелистот Јо-Јо Ма. Тој исто така работел и имал почит на многу други, вклучувајќи ги и Лионел Хемптон, војводата Елингтон, виолинистот Стефан Грапели, Џанго Рајнхард и Оскар Петерсон.

Тоот свитата на Клод Болинг за трубач и џез пијано трио, напишана е специјално за францускиот виртуоз трубач Морис Андре кој премиерно ја извел во 1980 година и е важно дело во репертоарот за труба и е едно од најтешките, каде трубачот свири на 5 различни труби.

 

На 19 мај 2021 година (среда) со почеток од 19:30 часот ќе се организира Концерт на Македонски Брас Квинтет. Концертот ќе се одржи пред Центарот за култура „Ацо Ѓорчев“ Неготино доколку дозволат временските прилики, во спротивно ќе се одржи внатре во фоајето  Центарот за култура според сите протоколи за заштита од вирусот Ковид 19.

Повеќе: 19.05.2021 КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКИ БРАС КВИНТЕТ